Tauti nimeltä refluksiPalataan tähän vähän painavampaan aiheeseen, eli meitä piinanneeseen vaivaan. Kirjoitin meidän vauvavuodesta jo tuossa aiemmin ja siinä tulikin kerrottua refluksin kanssa taistelemisesta, mutta mikä tuo vaiva oikeastaan on?

Refluksia voidaan kutsua myös närästykseksi. Ravinto nousee takaisin ruokatorveen. Vauvoillahan tuo ruokatorven sulkijaläppä on löysempi, eli sen takia vauvat monesti pulauttelevat. Toisilla se taas aiheuttaa kovia oireita, kuten meillä. Sitä sanotaan silloin refluksiksi.

Meillä pulauttelu ei ollut järin runsasta, joten meillä vaiva oli enemmän silent-versiota. Tämä tarkoittaa sitä, että mahan hapan sisältö nousee ylös ja laskee takaisin, vauva nieleksii ja tuo ruuan seilaaminen aiheuttaa kipua, jopa ruokatorven tulehtumista.

Refluksi voi käsittääkseni olla rakenteellista tai johtua myös jostakin allergiasta. Rakenteellinen tarkoittaa sitä, että se läppä on löysä. Joskus sitä joudutaan operoimaan, mutta vauvoilla vaiva yleensä menee itsestään ohi. Meillä kyseessä oli juurikin tämä rakenteellinen ongelma. Vaivaan tuo helpotusta monesti kiinteät ruuat, eli raskaampi ravinto pysyy paremmin sisällä. Paitsi jos kyseessä on allerginen refluksi. Lääkärit meille väittivät, että pelkkä maidon nousu ei aiheuta vauvalle kipua, koska se on niin mietoa, mutta olen kipuitkua kuunnelleena vahvasti eri mieltä.

Itsellä oli maidonsakeuttaja käytössä Losec-kuurien lisäksi. Se toimi meillä niin, että sakeutimme ensin ruiskulla vettä tuon jauheen avulla, annoimme vauvalle jonka jälkeen imetin normaalisti. Tämän keinon pitäisi sakeuttaa sitä maitoakin masussa.

Löysin facebookista refluksilapset-ryhmän ja sain sieltä paljon vinkkejä alussa. Pelkäsin myös sitä kiinteiden aloitusta, koska jos kyseessä olisi ollut allergia, refluksi olisi voinut mennä vielä pahemmaksi. Lääkäri sanoi, ettei kyseessä voi olla allergia, koska äidinmaidon mukana imeytyy niin vähän niitä ainesosia tai jotain, mutta monia keskusteluja selanneena en kyllä olisi siitä niin varma.

Meillä oireita olivat rintaraivarit, eli syödessäkin maito seilasi ruokatorvessa. Myöhemmin kiinnitin huomiota pään kääntelemiseen ja aina nukutusvaiheessa vauva monesti käänsi päätään voimakkaasti jompaan kumpaan suuntaan, yrittäen pitää vatsalaukun sisällön alhaalla. Päiväunia meillä ei ensimmäistä kahta viikkoa lukuunottamatta nukuttu ennen neljän kuukauden ikää. Vartti korkeintaan, siinäkin sai tehdä paljon töitä jumppapallon päällä ja kun pieni vihdoin nukahti syliin, saattoi laskiessa herätä monen monta kertaa. Ja aina uusi nukutusrumba. Itkuisuutta oli pahimpina päivinä ja aikoina yhdeksän tuntia putkeen. Koko ajan sylissä, mihinkään ei voinut laskea. Nukkumisongelmat ovat yksi refluksin oire myös. Monesti refluksivauvat kyllä huutavat öisin, mutta meillä se kaikki itkuisuus oli päivällä ja yön nukkui hyvin. En tiedä mistä johtuu, oliko hän sitten jo niin väsynyt, että oli pakko nukkua tai sitten yöllä imetysväli oli pidempi, jolloin ruokaa ei koko ajan ollut seilaamassa. Päivisin imetin tosi usein, koska se toi vauvalle lohtua, mutta samalla myös toisaalta pahensi oireita. Yritin kyllä pidentää välejä, mutta se oli aika hankalaa.

Nieleskely oli myös yksi selkeä oire. Joskus vauva nieleksi tovin ja lopulta tuntui että henkikin salpautui hetkeksi, jonka jälkeen alkoi kahta kauheampi itku. Pulauttaessaan maitoa voi tulla nenästä, meillä niin kävi välillä. Myös kaikenlainen jäykistely, kaarelle vetäminen ja kiemurtelu kuuluvat asiaan. Meillä oli todella monet oireet, mitä refluksilapset -sivustolla mainitaan. Eri ikäisillä on myös vähän erilaisia oireita.

Vaunuihin ei kelvannut vauvaa laskea ollenkaan. Vasta neljän kuukauden iässä, kun aloitimme kiinteät, pahin helpotti. Vauva alkoi nukkua päiväunia ulkona, mikä helpotus! Kolme losec-kuuria tarvitsimme, kun oireet jossakin vaiheessa palasivat ja itku alkoi uudestaan.

Oireita voi helpottaa pitämällä vauvaa mahdollisimman paljon pystyasennossa, varsinkin syömisen jälkeen. Sängynpään korotuksesta voi olla apua yöllä. Minusta tuntuu, että on yksilöllistä milloin refluksi kenelläkin alkaa helpottaa. Riippuu paljon siitä, mistä refluksi johtuu. Joillakin se tosiaan alkaa helpottaa kiinteiden myötä, joillakin vasta, kun lapsi oppii tukevasti kävelemään. Jos kyseessä on allergia, täytyy tietysti selvittää, mikä. Harkitsin jo itse imetysdieettiä, maidotonta sellaista, mutta en koskaan tullut sitten aloittaneeksi. Kun tajusin, että meillä tämä vaiva on, olisin todellakin toivonut sen olevan vain "koliikkia", masuvaivoja tai jotakin, ihan mitä tahansa muuta kuin tämä.


Selvitty kuitenkin ollaan, sillä ajatuksella että joskus tämä helpottaa. Minua harmittaa vain se, ettei neuvolassa tähän uskottu ollenkaan ja tuntuu ettei heillä ole tästä oikein edes tietoa, ainakaan silent-refluksista. Monia hirvittäviä juttuja olen lukenut, joissa perhe on kärsinyt tietämättään tästä, vauva ei ole nukkunut päivisin eikä öisin eikä mistään ole saanut oikeata apua. Sitä on kuitenkin tähän saatavilla. Helpotusta itselle tuo myös refluksin toteaminen, pahinta oli nimittäin epätietoisuus, kun ei tiennyt miten auttaa toista.

Refluksin myötä tuntuu, että liikkeellelähtökin oli hitaampaa, koska vauva ei viihtynyt ollenkaan lattialla. Syytän siitä monia asioita meidän vauvavuodessa, se oli erittäin haastava, joten otin enemmän kuin innolla taaperoelämän vastaan! Tytöstä myös on kuoriutunut varsinainen jekkuilija, ilmeitä on monenlaisia ja lattiallakin ollaan jo omissa touhuissa tai pahanteossa!

Onko siellä refluksi ihan uusi sana vai onko kenties itsellä tai lähipiirissä tullut vastaan?

Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi <3