10 vinkkiä miten selvitä itkuisesta vauva-ajasta

Aloin miettiä, mistä itselleni oli apua itkuisen vauvan elämän alkuvaiheessa. Aika on jo hieman kullannut muistoja ensimmäisiltä kuukausilta, mutta nämä muistan toimineen hyvin omalla kohdallani.

1. Sinä tunnet vauvasi parhaiten.
Itse luotin aluksi sokeana neuvolan sanaan. He näkevät vauvasi kerran kuussa pienen hetken ja sinä olet vauvasi kanssa koko ajan. Itkuun on aina joku syy, vauvat eivät itke huvikseen. Se ei myöskään paljoa lohduttanut, kun sanottiin joidenkin vauvojen vain itkevän enemmän ja tarjottiin kodinhoitoapua, kun se avun tarvitsija oli oma vauva. Itse aloin seurata tarkemmin vauvan oireita ja löysin paljon yhtäläisyyksiä refluksiin. Sen jälkeen menimme yksityiselle, josta saimme konkreettista apua.

2. Ajattele, että aina voisi olla huonommin
Tietysti omat ongelmat tuntuvat aina suurilta ja vauvan itkuisuus huolestuttaa. Maailmasta löytyy kuitenkin paljon hankalammissakin tilanteissa olevia, niitä kun alkaa miettiä, omat ongelmat tuntuvat yhtäkkiä enemmän siedettäviltä. Minulle riitti ajattelu kaksosista, joilla molemmilla olisi ollut refluksi. Tai entä jos olisin ollut yksin itkevän vauvan kanssa? Puhumattakaan vieläkin vakavammista ongelmista.

3. Ota apu vastaan
Itkevää vauvaa on hankala antaa toisen hoitoon. Itselle tuntui haastavalta välillä antaa vauva edes isälleen, kun pahin itku oli valloillaan. Yritä kuitenkin ottaa vastaan hoitoapua ja luota ettei vauva mene rikki.

4. Meikkaa
Yksi ystävä sanoi kahvilla käydessämme, että näytän tosi pirteältä ja hyvältä. Toki oli päiviä, jolloin ei jaksanut edes tukkaa harjata, mutta pieni laittautuminen piristää kummasti. Itsellä tulee entistä väsyneempi olo, jos peilin ohi kävellessä kuvasta vilahtaa räjähtäneen näköinen eukko tummine silmänalusineen.

5. Siivoaminen ei ole numero yksi
Unohda välillä kotityöt ja keksi mieluummin jotain rentouttavaa tekemistä itsellesi vauvan mahdollisten päiväunien ajaksi. Itse sain siskoltani lahjaksi aikuisten värityskirjan ja myöhemmin ostin niitä useamman lisää sekä panostin hyviin väreihinkin. Siinä sai uppoutua täysin omaan työhön, värityskirjan voi ottaa esiin helposti ja jatkaa taas myöhemmin. Jos värittäminen ei kiinnosta, mieti mikä voisi olla mukavaa kotona. Piirtäminen? Kirjan lukeminen?

6. Ota omaa aikaa. 
Olet oikeutettu pääsemään välillä pois neljän seinän sisältä. Napit korville ja lenkille, kaupunkiin tai ystävän kanssa kahville. Yksin ruokakaupassa käyntikin toi itselle taas vähän energiaa ja pienen hengähdystauon.

7. Hanki lemmikkien hoitoapua
Alussa tuntui, että koiraparat olivat ihan oman onnensa nojassa. Kiitos rivitaloasunnon, ne oli helppoa päästää käymään takapihalla. Toinen koiristamme oli joitakin aikoja myös hoidossa vanhempieni luona, kun tuntui että oma aika ja jaksaminen ei riitä. Toisaalta kävely koiran kanssa voi myös auttaa. Nyt karvaiset perheenjäsenemme ovat taas omassa elementissään mukana arjen touhuissa ja ruoka-aikaan paikalla.

8. Etsi vertaistukea.
Jos lähipiiristä ei löydy koliikkivauvan vanhempia, facebookista ryhmiä löytyy joka lähtöön. Itse sain vinkkejä "Refluksilapset"-ryhmästä.

9. Haaveile ja mieti tulevaisuuteen.
Vaikka kuinka minua kehotettiin nauttimaan vauva-ajasta ja sen ainutlaatuisuudesta, se tuntui välillä kovin vaikealta. Sen sijaan minua auttoi tieto siitä, että helpommat päivät ovat koko ajan lähempänä ja tämä on väliaikaista.

10. Ole onnellinen vauvasta ja nauti hyvistä päivistä ja hetkistä.
Suhteen luominen vauvaan voi olla refluksin tai koliikin takia haastavampaa, mutta kyllä ne ensihymyt sieltä tulevat ennen pitkää. Nauti siis niistä hyvistä hetkistä, juttele ja tutustu vauvaan.


Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi <3