Kohu joka ei lopu - lasten somekuvat


Siinäpä vasta ikuisuuskysymys. Aihe, joka tuntuu jo olevan kulutettu puhki. Tasaisin väliajoin tulee mediasta varoittava uutinen lapsen kuvien jakamisesta someen. Olin jo osittain tätä tekstiä aloitellutkin, kunnes Sanna Ukkola ehti esittää oman kantansa asiaan. 10 plussan äiti oli myös tuonut hyviä pointteja asiasta esiin.

Nykyään on kuitenkin enemmän lähes sääntö, kuin poikkeus, että someen jaetaan lasten kuvia. Maailma muuttuu, niin muuttuu netti ja nettikäyttäytyminenkin. Lapset tuskin meidän iässä kauhistelevat lapsuuskuviaan netissä, koska siitä on tullut arkipäivää. Ja jokaisella, nykypäivänä, on varmasti jo suodatin, mitä someen ja nettiin julkaisee. Tarvineeko edes kertoa, etten koskaan tule lapsestani julkaisemaan intiimiä sisältöä, en niitä kotialbumiin kuuluvia vaippakuvia tai hassunkurisimpia ilmeitä. En usko, että monikaan äitibloggaaja julkaisee jokaisesta lapsensa pottakäynnistä materiaalia someen, kuten Sanna Ukkola kirjoittaa.

En myöskään kirjoittaisi blogiini liian yksityiskohtaisesti lapseni persoonasta tai luonteesta. Koska en haluaisi lukea itsestänikään sellaista. On mielestäni eri asia kirjoittaa taaperon normaaleihin ikävaiheisiin kuuluvasta kehityksestä, kuin analysoida leikki-ikäisen saati kouluikää lähestyvän lapsen luonnetta.

En millään usko, että lapseni häpeäisi teini-iässä netistä löytyviä kuvia taapero- ja lapsuusajoiltaan, joista häntä ei edes kasvettuaan tunnistaisi. Tietysti lapsen kasvaessa ja hänen luonteensa tullessa esiin, täytyy vielä enemmän miettiä näitä asioita, enkä kouluikää lähestyvästä lapsesta blogia kirjoittelisi. Henkilökohtaiseen facebookiin voisin kyllä perhekuvia julkaista isommastakin lapsesta, hänen omalla suostumuksellaan.

Siinä vaiheessa, kun lapsi on kyllin vanha tekemään itse omat sometilinsä, meille vanhemmille siirtyy vastuu seurata, mitä lapsemme somessa puuhaa. Mielestäni se on aivan yhtä tärkeä asia. Sanna oli kommentoinut myös Sannin musiikkivideokohua, ja siinä asiassa olen hänen kanssaan hyvin samoilla linjoilla, kuten myös Jari Sinkkonen oli asiaa ruotinut. Kahdeksan vuotiaalla lapsella tulisi olla joku muu fanituksen kohde, kuin Sanni sanoituksineen. Se on aikuisten tehtävä pitää huolta, että lapsi saa olla lapsi ja hänellä on ikätasolleen sopivat kiinnostuksen kohteet.

Mitä mieltä asiasta? 
2 kommenttia

 1. Mä en keksi mitään negatiivista sun blogista joten teen kauniin listan hyvistä puolista! :)

  -Teksti on selkeää ja fontti hyvä
  -Kerrot suoraan mielipiteet ja miten asiat on, et tee turhaa kiertelyä
  -Oikeinkirjoitus just niinkuin pitääkin
  -Kuvat hyvänlaatuisia ja selkeitä
  -Kirjoitus ei ole liian pitkä vaan sopivan lyhyt ja ytimekäs

  Ja muutenkin kun sun blogia käy lukemassa, jää hyvä maku suuhun. Tykkään simppelistä yleisilmeestä :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3