Kaksplus.fi

Milloin on aika lopettaa imetys?

Otsikon kysymys on viimeaikoina pyörinyt usein päässäni. Tytöllä ikää pian vuosi ja kolme kuukautta ja vähän aikaa sitten tuntui, että imetysvälit olivat huomattavasti pidentyneet. Nyt on otettu reilusti takapakkia, epäilen tosin että kysymyksessä on taas joku vaihe, joita vauvojen ja taaperoiden kanssa tuntuu riittävän. Jos väliimme jää seinä tai jokin muu asia, joka häiritsee esteetöntä näköyhteyttä, tulee tytölle kiire kontata lahkeeseeni. Alas en saisi myöskään istua. Se on merkki, että tissi esille! Vaihtoehtoja ovat varmaankin ne hampaat tai eroahdistuskausi, en oikein jaksa uskoa sen refluksin enää tekevän temppujaan. Vaikka mistäpä tuon tietää.

Imetysvälit siis ovat hyvin tiheät. Oikeastaan sängyssä voitaitaisiin viettää koko päivä välillä tissillä piipahtaen ja sitten peittojen ja tyynyjen kanssa myltäten. Viikot kotiäitinä käy vähiin ja jos tämä tällaisena jatkuu, voi olla kova paikka taaperolle erota tissistä työpäiväni ajaksi. Mikäli ihmisten ilmoille lähtee tytön kanssa vähän pidemmäksi toviksi, iskee jo puolen tunnin päästä tissin kaipuu ja pian koko homma menee mahdottomaksi itkuksi ja hampaan kiristelyksi. Yöt sentään ovat edelleen pysyneet sen seitsemän tuntia ilman imetystä, mutta toisinaan tyttö herää itkemään ja joskus jatkaa itkuaan jopa tunnin. Onneksi pääsääntöisesti yöt menevät kuitenkin hyvin ja niitäkin öitä on, jolloin taapero nukkuu koko seitsentuntisen rauhassa heräämättä. 


Alkaa kieltämättä tuntua vähän raskaalta tämä imetystaival. Minulla ei ollut sen suhteen mitään tavoitteita, ajattelin jatkavani imetystä omalla painollaan ja lapsen ehdoilla. Joskus ajattelin, että vuosi olisi sopiva aika imettää, mutta lopulta sen iän tullessa täyteen tuntui ihan luonnolliselta vielä jatkaa. Olen sitä mieltä, että viimeistään joulun aikoihin haluaisin imetyksen saattaa kokonaan päätökseen. Tyttö olisi tuolloin puolitoistavuotias. En oikein tiedä, miten asian kanssa etenen, mutta jospa se töihinpaluu ainakin selkeyttää asiaa tuoden mukaan pakollisen eron tissistä. Haluaisin kyllä sitä ennen jo alkaa noita välejä pidentää, mutta tässä tilanteessa olen aika neuvoton, että miten. Jos taapero hakee läheisyyttä tai turvaa hampaiden tuloonsa rinnalla, tuntuu vähän ikävältä häntä väkisin pitää ilman ja huudattaa. Toisaalta on varmasti kova paikka luopua yhtäkkiä kerralla kuudeksi tai jopa yhdeksäksi tunniksi, mutta en tiedä yhtään miten olisi viisasta toimia. 

Onhan se imetyksen lopettaminen vähän haikeakin ajatus, mutta enemmän se olisi kuitenkin  tässä vaiheessa jo helpotus. Uskon kuitenkin, että yöt ja etenkin yöunille nukahtaminen tulee olemaan haaste. Meillä kun on todella tutuksi tullut tissitainnutus käytössä nukuttamisessa. Tässä asiassa tulen etenemään niin, että jossakin vaiheessa kun tämän nukuttamiskeinon päätämme lopettaa, iltatissin saa ennen sänkyyn menoa ja nukahtaminen hoidetaan unilaulun voimalla. Itkuahan se aluksi tulee olemaan, mutta toisaalta olin yllättynyt miten nopeasti yöimetysten loppumiseenkin tyttö sopeutui, kun päätöksen vain teimme emmekä siitä lipsuneet.

Jännityksellä odotan, miten töihinpaluu vaikuttaa imetykseen ja onnistuuko meidän tavoite jouluun mennessä. 

Miten te olette edenneet imetyksen lopettamisessa ja mitä fiiliksiä sen suhteen on ollut?

14 kommenttia

 1. Meillä tissitakiainen kohta 9kk ja olen jo alkanut pohtimaan lopetusta. Yöllä heräillään vieläkin muutaman tunnin välein..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä myös yöt kävivät välillä raskaiksi, kunnes tytön ollessa vuoden lopetimme yöimetykset seitsemäksi tunniksi. Vaihtelevalla menestyksellä on nyt menty, välillä paremmin ja välillä taas on levottomampia öitä. Jännityksellä odotellaan, millainen sodankäynti tuo imetyksen lopettaminen tulee olemaan. :D

   Poista
 2. Minä menin töihin vauvan ollessa 3,5kk (ulkomailla), mutta imetys jatkuu edelleen ja "vauva" on kohta kaksivuotias. Öisin muutaman kerran, päivisin usein menee 7-18 ilman rintaa. Lapsentahtisesti, ja joskus koko yö ilman, jos olen nukkunut eri huoneessa. Hän on tosin juonut tuttipullosta myös, pienestä pitäen (ensin pumpattua äidinmaitoa, 11kk eteenpäin myös lehmänmaitoa). Jännä nähdä milloin imetys loppunee, koska maidontuotanto on vähentynyt ja minä selviän hyvin 10 tuntia imettämättä/pumppaamatta. Mutta onhan se läheisyys ihanaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Mukava kuulla, että töiden ja imetyksen suhteen on mennyt hienosti, toivottavasti meilläkin lähtee sujumaan ilman ongelmia, olisi yksi stressinaihe vähemmän. :) Läheisyys tosiaan, ei sitä ennen äidiksi tuloa osannut kuvitella mitä kaikkea se imetys loppupeleissä tarkoittaa vauvalle ja itselleenkin!

   Poista
 3. Meidän kuopus on 1 v 7kk ja hirmuisen kova tissuttelija. Olen yrittänyt vähentää imetystä, mutta ei ole oikein onnistunut. En oikein ole jaksanut sitä kiukuttelua , jos tyttö ei päse tissille. öisinkin hän herää edelleen imemään joitakin kertoja. Mulla on kolme muutakin lasta ja hekin imivät maitoa öisinkin loppuun asti. Vieroitus on ollut ennekin vaikea juttu meillä. Edellisen tissuttelijan vieroitin vähän alle kaksi vuotiaana ja hän veteli hirveitä raivareita asiasta jokusen päivää, ehti jopa hakata päätään seinään ennen kuin kerkesin väliin mutta lopulta tilanne rauhoittui.

  Jännittää miten tällä kertaa tulee menemään, koska tyttö on ollut kaikkein innokkain tissuttelija koko katraasta. Monilla muilla vieroitukset ovat menneet helpommin. Mulla ehkä ongelmana on ollut se, etten ole onnistunut juurikaan vähentämään imetystä ja se on aina loppunut lähes kertarytinällä,

  Tsemppiä teillekin tulevan vieroitukseen!

  T:Neljän lapsen äippä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, onhan se varmasti itsellekin rankka paikka lopettaa kerralla. Tällä hetkellä tuntuu itsestäkin, että miten sitä edes voi alkaa vähentää kun tiedossa olisi paljon itkua... Mutta toivotaan että omalla painolla alkaa vähentyä, tsemppiä teillekin tulevaan vieroitukseen! :)

   Poista
 4. Mua vähän jännittää juurikin tämä koska itse haluaisin lopettaa vuoden ikään mennessä, mutta tietenkin täytyy ajatella myös tuota pientä ja sitä mitä hän tuumaa asiasta. Välillä tuntuu että tissillä olo on vain läheisyyden kaipuuta. Katsotaan miten käy!
  Sulla on muuten ihan huippu blogi! :) Ihana ulkoasu ja kuvat ja kaikki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä läheisyyden hakemista se tosiaan meilläkin suureksi osaksi on ja yllättävän vaikeaa se on varmasti lopettaa, kun tietää imetyksen olevan lapselle niin tärkeää. Tsemppiä myös sinne, toivotaan että kaikki sujuu omalla painollaan. :) Voi kiitos, piristi hirveästi! <3 Siellä puolen kyllä myös ihana blogi! :)

   Poista
 5. Nuo onkin aina hankalia juttuja. Meillä molemmat pojat on itsellään vähentäneet päiväimetyksiä sitä mukaa kun kiinteitä on mennyt enemmän ja lopulta niin että vain päiväunille mennessä ja herätessä. Yö-imetykset on sitten pitänyt ihan lopettamalla lopettaa siinä yhden vuoden nurkilla. Viimeisenä meillä on ollut aamutissi, molempien imetys on loppunut 1v10kk aikoihin kun huomasin että hetki on otollinen. Aika kivuttomasti siis itsekseen loppunut. No, ei mulla nyt oikeastaan neuvoja ollutkaan :D Ehkä pikkuhiljaa jos koittaisi siirtää imetyshetkeä eteenpäin sanomalla vaikka että ei nyt, hetken päästä sitten ja siirtää huomio johonkin kivaan..? Voisi saada päivästä ns. turhia kertoja pois. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olisi kyllä kaikista mukavinta jos tilanne etenisi ihan lapsentahtisesti. :) Näin se juuri varmasti on järkevintä että yrittää pikkuhiljaa pidentää imetysvälejä, kiitos kovasti tsempeistä, niitä varmasti tarvitaan. :D

   Poista
 6. Imettäminen on niin ihanaa ja kovin arka aihe, näin äitien kesken. Esikoista imetin lähes vuoden ja sitten se vaan jäi pois luonnostaan. Keskimmäisellä oli koliikki ja lopetin imettämisen tai se loppui, kun olin niin poikki että en jaksanut. Ja, pullo tuli kuvioihin, jotta sain välillä itse nukuttua väsymystäni. Ja, kuopuksella on maitoallergia, joten imettäminen oli lopetettava vaikka maitoa olisi tullut ovista ja ikkunoista. :) Eli, aika yksilöllistä! Mutta, imetä niin kauan kun se tuntuu teistä molemmista luonnolliselta.
  Tulin siis heti vastavierailulle kauniiseen blogiisi ja jäänkin lukijaksi!
  Aurinkoiset terveiset Raumalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, ei ole olemassa oikeaa eikä väärää tapaa eikä aikaa lopettaa saati päätöstä imettääkö edes vai ei. :) Kaikkien tarinat ovat erilaiset ja se on ikävää että tämän asian suhteen on niin valtavasti arvostelua! Ja kiitos kovasti, tervetuloa seurailemaan! <3

   Poista
 7. Meillä oli ihan samanlaista vähän väliä tissillä hörppäilyä vielä loppukeväästä ja alkukesälla. Päiväimetykset loppui, kun aloin rajoittaa tissillä käyntejä hämäämällä poikaa muihin touhuihin silloin kun tissiköhinä alkoi kuulua. Välillä vähän kiukutti, mutta aika nopeasti se sitten lopulta unohtui. Ennen päikkäreitä imetän tosin edelleen, samoin kuin illalla ja yleensä aamullakin. Tissitainnutus on niin helppo nukutustapa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kyllä on jo niin tutuksi tullut meillekin se tissitainnutus että saapa nähdä miten sujuu, kun päätetään se lopettaa. :D

   Poista

Kiitos kommentistasi <3