Tarvitseeko lapsi harrastuksia?Tämä on Mammalandian yhteistyöpostaus, kaikki bloggaajat kirjoittavat kuukausittain jostakin samasta aiheesta, ja tällä kertaa pureudutaan harrastuksiin lasten osalta. 

Onko lapsella tärkeää olla harrastus tai useampi? 
Meidän vuosikaan kanssa emme ole vielä aloittaneet harrastuksia, mutta haaveena olisi lähteä muskariin, jossa saisimme mukavaa yhteistä tekemistä.  

Lapsen kasvaessa, on mielestäni tärkeää, että häntä kannustetaan ja rokaistaan kokeilemaan erilaisia harrastuksia, joista voisi löytyä se oma juttu. Tietysti lapsen ehdoilla toimien. Haluaisin ainakin omalle lapselle sellaisen harrastuksen, josta hän nauttii ja odottaa sen pariin pääsyä, saa purettua energiaansa ja luovuuttaan, jossa hän saisi kokea onnistumisia. Ajattelen, että harrastus voisi kohentaa itsetuntoa paljonkin, lapsi voi tuntea olevansa hyvä juuri siinä asiassa ja kehittyä koko ajan lisää. 

Lapsi saa tietysti itse päättää, mitä haluaa harrastaa. Jos joku ei kiinnostakaan, sitä ei jatketa väkisin, vaan mietitään yhdessä, olisiko jotain muuta mukava kokeilla. Liika on myös liikaa, joka päivä ei tarvitse olla menossa iltaisin harrastuksiin, en usko että sekään pidemmän päälle olisi hyväksi. Perheen kanssa täytyy myös olla aikaa ja jopa sitä "tylsää" aikaa. Riippuu tietysti lapsesta yksilönäkin, joku tarvitsee enemmän harrastuksia, joku ei nauti ryhmässä toimimisesta ollenkaan ja harrastuksiin innostaminen on vaikeaa. Silloin ehkä voisi yrittää tehdä perheen kanssa jotain yhdessä? Käydä luonnossa liikkumassa tai uimahallissa?Olisi hienoa, jos lapsi innostuisi liikunnallisesta harrastamisesta, toisin kuin minä itse. En ole ollenkaan ryhmäliikkuja ja salillakaan ei pidemmän päälle ole innostusta huhkia. Tämä on toisaalta harmi, liikunnallinen harrastus kun olisi samalla terveydellekin hyväksi. Ehkä tähän juontaa juurensa pakollinen koululiikunta, vihasin hiihtämistä ja luistelemista, joihin pakotettiin koko talvi. Olen monesti miettinyt, miksei kouluissa anneta vaihtoehtoja liikuntatunneilla. Eikö pakottaminen ole kaikista huonoin vaihtoehto, jolloin liikunnasta jää vain paha maku suuhun? Ammattikoulussa, joissa saa itse vaikuttaa liikuntatuntien sisältöön, pitäisi ehdottomasti ottaa mallia ala-asteen liikunnanopetukseen. Eikö tärkeämpää olisi, että liikkuminen olisi mukavaa, siitä jäisi koko elämän tapa, se olisi hauskaa eikä pakkopullaa? Toki on taas hyvä kokeilla monipuolisesti eri juttuja, mutta jos toteaa, ettei ole ollenkaan mieluista hommaa ja siihen vain pakotetaan kerta toisensa jälkeen? Ei voi tulla hyviä tuloksia! 

Mikäli lapseni ei innostu liikunnallisista harrastuksista, haluan tietysti miettiä yhdessä vaihtoehtoja, mitä voisi kokeilla. Ehkä kuvataide tai musiikki olisi hänen juttunsa tai muu luovempi harrastus? Kaikessa täytyy mielestäni rohkaista eteenpäin eikä mikään harrastus ole huono! 

Itse en lapsuudessani ole kokeillut paljoakaa eri juttuja. Vanhempani eivät ole niitä ulkoilmaihmisiä, joten ehkä sitten olen ajautunut tähän tietokoneen eteen itsekin. ;) Ratsastus oli mukana useamman vuoden, mutta se jäi jossain yläasteen kynnyksellä pois ja vaihtui järjestelmäkameraan, jonka myötä lähdin sitten opiskelemaan luovempaa alaa, media-assistentiksi. Lenkkeily säännöllisen epäsäännöllisesti kuuluu omiin harrastuksiini. Yksi, mitä voisin ehkä alkaa säännöllisesti kokeilla, on uinti ihan kunnonkohotus mielessä. Ehkä siitä voisi löytyä perheelle yhteinenkin harrastus. 

Koskaan ei tiedä, mihin lapsen mieluinen harrastus johtaa, ehkä siitä voi tulla jopa tulevaisuuden ammatti ja sen parissa viihtyy läpi elämän? Ei mikään pieni asia siis, joten ehdottomasti haluan kannustaa lastani löytämään oman juttunsa, jos hän itse on innostunut kokeilemaan! 

Otsikon kysymykseen voisin vielä kiertelemättä vastata, että välttämättä ei tarvitse ainakaan kodin ulkopuolista harrastusta, jos lapsi ei itse halua. Hänen ehdoillaan olisi kuitenkin hyvä löytää joku juttu, jonka parissa viihtyy, jossa voi toteuttaa itseään ja tuntea olevansa hyvä. Ja vanhemman tehtävä on tukea ja kehua, kannustaa lasta eteenpäin.

Onko sinun lapsellasi paljon harrastuksia? Oletko itse harrastanut lapsuudessa paljon? Ja oma mielipiteesi siitä, tarvitseeko lapsi harrastuksia?


Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi <3