Tasa-arvoa kaikille sukupuolille!


Sukupuoliroolit ja sukupuolten välinen tasa-arvo ovat kuumia puheenaiheita nykyään, joista moni bloggaajakin on jo ehtinyt kirjoittaa. Hämmennämpä minäkin tätä soppaa nyt omalla kauhallani kertomalla mielipiteeni muutamasta seikasta.

Jos puhutaan sukupuolineutraalista kasvatuksesta. minulle tulee mieleen sukupuolten piilottaminen. Ehkä tämä asia vain ymmärretään väärin, sitä en tiedä. Joka tapauksessa, sukupuoli on meissä niin suuri asia, enkä ymmärrä, miksi joku kokisi tarpeelliseksi sen neutralisoida, piilottaa. Onko se epätasa-arvoista, jos totean tosiasian, että edellinen vastaantulija oli naissukupuolen edustaja? Sukupuoli on kuitenkin ensimmäinen asia, joka ihmisestä ulospäin näkyy emmekä voi olla sitä mitenkään huomaamatta. Sitä en myöskään ymmärrä, miksi vauvat pitäisi pukea neutraaleihin vaatteisiin, ettei heidän sukupuoltaan erottaisi. Tai että koulussa lapsia ei saisi enää kutsua tytöiksi ja pojiksi. Siinä vaiheessa, kun neuvolakorttien kansien väristäkin nousi haloo ja liikennemerkitkin yhtäkkiä huokuvat epätasa-arvoa, mielestäni tämä show meni liian pitkälle. Ehkä niillä on hyvät tarkoitusperänsä, mutta mielestäni on suurempiakin murheita, joilla oikeasti on myös merkitystä. Värit on vain värejä, eikä minulle ole mitään merkitystä minkälainen tikku-ukko siellä merkissä seisoo.

Ihmiset tuntuvat myös pahoittavan näistä asioista kauhean herkästi mielensä, vaikka, mistäpä nyt äidit ei saisi mieltään pahoitettua mielipide-eroissa? Jos joku vitsillä heittää, että "pojat on poikia", on toinen heti solvaamassa ja muistuttamassa tasa-arvosta.

Minä haluan pukea lastani tyttöjen vaatteisiin, koska hän on tyttö. Hänellä on paljon vaaleanpunaista, mutta en kaihda muitakaan värejä niiden sointuessa asukokonaisuuteen. Kaupassa tyttöjen ja poikien vaatteet ovat kuitenkin eritelty, kuten miesten ja naistenkin vaatteet. Mielestäni siinä ei ole mitään väärää, pelkästään luonnollista, onhan naisten ja miesten kehot erilaiset mittasuhteiltaankin. Jos joku nainen haluaa pukeutua miesten vaatteisiin, se on myös minulle ok, niin sen pitäisi olla sinullekin. Valtaosa kuitenkin pukeutuu oman sukupuolensa vaatteisiin, harvoin olen nähnyt miehen kävelevän vastaan pitsinen kukkamekko yllään. Ehkä hieman kärjistetty esimerkki, mutta yritän tuoda pointtini esiin. Siinä ei siis edelleen ole mitään vikaa, jos joku haluaa pukeutua valtavirrasta poikkeavasti, hänen tulisi saada tehdä se joutumatta kenenkään arvosteltavaksi.

Sukupuolistahan löytyy eroja, ihan biologisesti. Sen varmasti kaikki voivat todeta. Naisilla on omanlainen hormonitoimintansa ja miehellä testosteroninsa. Mutta ne mitkä ei selity biologialla, ovat esimerkiksi harrastukset ja ammatit. Persoonallisuus ja luonteemme. Ohjailemmeko tosiaan kasvatuksella ja omalla toiminnallamme lapsia sukupuolilaatikoihin?

Löysin hiljattain mielenkiintoisen artikkelin sukupuolirooleista, monet asiat olivat tieteellisesti todistettu. Mieleeni jäi erityisesti sukupuolten luonne-erot ja erot matemaattisissa ja kirjallisissa taidoissa. Kuinka itsestäänselvältä vaikuttaakaan se, että tytöt treenaavat sosiaalisia taitoja leikkiessään kotileikkejä ja pojat taas loogisuutta legoilla ja työkaluilla leikkiessään. Näin ollen tytöistä tulisi herkkiä ja empaattisia, kun taas pojilta nuo taidot jäisi pyssyleikkien myötä varjoon. Pojat oppivat paremmin matematiikkaa legojen ja muiden loogista päättelyä vaativien lelujen myötä, tyttöjen kanssa keskitytään enemmän lukemiseen ja sanoihin.

Siitä lähtien, kun omalla kohdallani raskaustesti näytti plussaa, meillä oli odotuksen loppumetreille asti poikaolo. Vasta viimeisellä lääkärikäynnillä saimme tietää sukupuolen. Toni odotti pääsevänsä ostamaan radio-ohjattavia autoja ja pelaamaan pojan kanssa jääkiekkoa. Onneksi hän ei ole vieläkään noita haaveita haudannut, vaikka meille tyttö siunaantui, eikä ole koskaan ilmaissut olleensa pettynyt lapsemme sukupuoleen. Itse tietysti odotan pääseväni hankkimaan nukketalon ja nauttimaan lapseni kanssa niistä stereotyyppisistä tyttöjen jutuista. Emmehän vielä tiedä yhtään, mikä lastamme tulee loppujenlopuksi kiinnostamaan, mutta tärkein asia on se, että hän saa olla oma itsensä. Toivoopa hän joululahjaksi sitten vaaleanpunaista keittiösettiä tai sinisiä leikkityökaluja!Itse olen hyvin stereotyyppinen naissukupuolen edustaja. Ja Toni aika tyypillinen "suomalainen mies". Lastamme en halua mihinkään tiettyyn roolin survoa, vaan hän pääsee ihan varmasti mukaan niin isänsä, kuin äitinsä harrastuksiin.

Olisi hienoa, jos jokainen saisi olla kuin on. Pojat saa leikkiä kotileikkejä ja tytöt kasata legoja. En ole itseasiassa edes ajatellut, miten suuri asia lelut ja leikit ovat meidän persoonan ja luonteen kehittymisen kannalta! Jos herkkä poika tahtoo nuken ja isä siitä suivaantuneena kantaa leikkipyssyjä ja mitä hienompia mööpeleitä, alkaa ehkä pojastakin nukkeleikit tuntua vääriltä? Mitä se tarkoittaa tulevaisuuden kannalta? Ettei saa olla sellainen, kuin on?

Miehet saa itkeä ja harrastaa tanssia. Tytöt saa leikkiä autoilla ja pelata jääkiekkoa. Jokainen saa valita harrastuksensa ja uransa ilman, että joutuu ajattelemaan muiden suhtautumista. Annetaan jokaisen luonteen ja persoonan kehittyä, tukemalla ja vahvistamalla lapsen omia toiveita. Ne on niitä asioita, joilla on merkitystä ja ne ovat sitä tasa-arvoa.


Mitä mieltä sinä olet?


4 kommenttia

 1. Meillä on pienet tytöt, jotka rakastavat hevosia, prinsessoja, pinkkiä väriä, mekkoja, laukkuja ja koruja. Samat tytöt istuvat enemmän kuin mielellään traktorissa ja mönkijän kyydissä ja tykkäävät olla verstaassa mukana korjaamassa työkoneita tai nikkaroimassa jotain. Kaksi vanhempaa osaa jo kaivaa kaivinkoneella (4 ja 6v). Osa vaatteista on muuta kuin pinkkiä, taitavat olla vielä poikien osaltoltakin, eikä haittaa menoa. Leikit ovat kaikkea nukkeleikkien ja traktorileikkien väliltä.

  Muutama tuttava on kauhistellut asiaa, mutta itse emme näe mitään ristiriitaa. Inhoan sanaa sukupuolineutraali kasvatus, kyllä meillä tytöt tietävät olevansa tyttöjä ja myös näyttävät siltä, vaikka osa mielenkiinnon kohteista onkin ehkä enemmän jonkun mielestä niitä poikien juttuja ja he ovat saaneet niihin vapaasti osallistua halutessaan. Mielestäni on järkyttävää kuulla, että et voi tai osaa tehdä jotain, koska olet tyttö tai poika. Osaan minäkin vaihtaa auton renkaat ja öljyt, työskentelen miesvaltaisella alalla ja osaan ajaa myös traktorilla. Lapsena kiipeilin puissa ja rakentelin majoja, toki niin teki naapurin tytötkin. En minä silti itseäni miehekkäänä pidä :)

  Sukupuolineutraali-sanaan olen pari kertaa törmännyt tilanteessa, jossa vanhemmat tietoisesti ovat tehneet valinnan lapsen sukupuolen piilottamisesta muilta. Lapsi saa itse määritellä itsensä. Se herättää ainakin itsessäni hämmennystä, onko lapsen sukupuoli ollut jotenkin epätoivottu vanhemmille. Suurin osa lapsista kuitenkin syntyy selkeästi joko tyttönä tai poikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Yllättävän paljon ihmiset vielä määrittelevät tyttöjen ja poikien lelut ja harrastukset, joka on kyllä ikävää! Eihän se sitä tarkoita, että pojasta yritettäisiin saada tyttöä ja toisinpäin, annetaan vain vapaus valita! Sehän on sama asia, kuin että miehet osallistuvat kodin- ja lastenhoitoon. Miksei siis pojat voisi leikkiä kotileikkejä.

   Sukupuolineutraali on tosiaan vähän kumma sana ja olen ihan samaa mieltä, että kyllä lapsen kuuluu tietää sukupuolensa, se vaan ei saa määritellä sitä, mitä voi tehdä ja mitä ei! :D

   Poista
 2. Samoilla linjoilla olen. Munkaan mielestä sukupuolta ei tarvitse piilottaa, vaan sen sijaan pitäisi tarjota monipuolisia mahdollisuuksia (esim. niitä leluja), joista lapsi saa sitten itse valita mieleisensä. Joskus jutut tästä aiheesta saa todella niskakarvat pystyyn, kun kuvitellaan, että kaikki tytöt pitävät tietyistä asioista tai pojat ovat taitavia vain tietyissä. Annetaan kaikkien kukkien kukkia ja tuetaan lapsia heille tärkeissä asioissa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :) Näin juuri, tuntuu että se olisi ihan itsestäänselvää, että annetaan lapsen valita leikkinsä, harrastuksensa ja että he saavat olla omia persooniaan. Näin ei vaan kaikille tosiaan ole ja se on harmi!

   Poista

Kiitos kommentistasi <3