Lapset mukaan leipomaan?


Mammalandian kuukausittain vaihtuva postausaihe piti marraskuussa sisällään kysymyksen, leipominen lasten kanssa vai ilman? Meille tämä aihe ei vielä ole täysin ajankohtainen, puoltatoista vuotta lähestyvä tyttö ei nimittäin vielä ole luonnollisesti osallistunut keittiöpuuhiin. Taapero on kyllä viimeaikoina kiinnostunut paljonkin kokkausleikeistä ja hänellä on muovisia leikkiastioita, joilla hän tekee ruokaa ja viihtyy välillä pitkän tovin näissä hommissa. Itse en ole varsinaisesti mikään jauhopeukalo eikä äitini leipojan lahjat tai innostus ole periytynyt kohdalleni. Joskus, oikean fiiliksen osuessa kohdalle saattaa minutkin löytää jotain muffineja tai juustokakkua väsäämässä. Ehkä pitäisi opetella se perinteinen pullan leivontakin, äidiltäni ei nimittäin pakkasesta nisut heti pääse loppumaan ja ne ovat kyllä lapsuudesta itselle jääneet mieleen. En tosin itse tainnut usein olla mukana niitä leipomassa, mutta joulupiparityömaalle ainakin piti muottinsa kantaa kekoon. Siitä tulikin meille jonkinlainen perinnejuttu, itselle ei niinkään ne piparit sinänsä ole mitään himotusherkkua, mutta tuo leivontaoperaatio nyt vähän kuuluu joulun odotukseen. Tonttulakit päässä ja joululaulut taustalla pauhaten. 

Perjantaina lähdimme työvuoroni jälkeen vanhempieni luokse viettämään viikonloppuvapaata. Lauantaina keittiössä oli piparityömaa, johon taaperokin pääsi osallistumaan ensimmäistä kertaa. Hän viihtyikin pitkään ihmetellen taikinaa ja piparimuotteja, välillä saattoi pieni taikinanokare eksyä suuhunsakin. Mukavaa oli, missäpä taapero ei haluisi mukana olla! 

Ainahan leipominen seurassa on mukavampaa kuin yksin ja hienoahan se on, jos lapset ovat kiinnostuneita kotitöistä ja keittiöpuuhista. Toki se varmasti on monin verroin sotkuisempaa ja enemmän aikaa vievää, mutta ainoastaan tekemällä voi oppia. Jospa sitä äidinkin jauhopeukaloa kutkuttaisi iän karttuessa vähän enemmän että pääsee siirtämään nuo jalot poroksi polttamisen taidot sitten jälkikasvulleenkin!

Olisi mukavaa, jos omallekin lapselle voisi luoda jotain perinteitä, jotka säilyvät vuodesta toiseen. Leipominenhan on samalla yhdessäoloa ja tuo vähän vaihtelua niihin tavallisiin askareihin. En pitäisi hassuna ajatuksena, että vaikkapa kerran kuukaudessa leivottaisiin jotain yhdessä, kunhan taapero vielä vähän kasvaa. Koko ajan häntä voi tietysti enemmän ottaa mukaan ja pitäisikin, hän niin innoissaan lähtee esimerkiksi mukaan täyttämään pyykkikonetta ja vie roskankin pyydettäessä oikeaan osoitteeseen.


Leivotaanko teillä lasten kanssa? Oletteko innokkaita leipureita ja löytyykö jotain siihen liittyvää perinnettä? 

2 kommenttia

  1. Meillä kyllä välillä leivotaan yhdessä, tosin usein leivon niin kiireellä, etten ehdi ottaa taaperoa touhuun mukaan. Viikonloppuna leivoimme kuitenkin pipareita yhdessä ja 2v tuntu tykkäävän kun sai painella muotteja.. ..ja syödä taikinaa..:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, siinä kyllä varmasti vierähtää tunti jos toinenkin apulaisten kanssa, mutta varmasti lapset viihtyy saadessaan osallistua. :D

      Poista

Kiitos kommentistasi <3