Paljonko joululahjoja on sopivasti?
Kohta on taas joulu ovella ja kesällä jo ajattelin, että haluan tästä aiheesta myöhemmin kirjoittaa. Tytölle olemme tehneet jo joululahjahankintoja lelujen muodossa, mutta vielä puuttuu pukinkontista muutama juttu. Itse olen aina pitänyt joulua kivoimpana juhlana, joululaulut eivät vielä koskaan ole kyllästyttäneet ja juhlan tunnelma ylipäätään on ihana. Lapsenahan ne lahjat olivat valehtelematta se kaikista mahtavin juttu ja iltaa odotettiin levottomina. Aatto tuntui loputtoman pitkältä. Nyt siihen joulufiilikseen taas pääsee eri tavalla virittäytymään oman lapsen kanssa. Muistan, että lapsena paketteja tuli suuri kasa ja olemmekin miettineet miten toimia oman jälkikasvun kanssa tässä lahja-asiassa. 

Voiko lapselle ostaa liikaa joululahjoja? Mielestäni kaksikymmentä pakettia on jo valtavan suuri lahjamäärä. Osaako lapsi arvostaa tai käsitellä enää sitä lahjamäärää, jos paketteja täytyy avata monta tuntia putkeen, aina vain toinen toistaan hienompia leluja, osa lahjoista jo katoaa sinne tavararöykkiön ja papereiden sekaan, osa unohtuu jo samantien.  Silloin mielestäni lahjoja on jo liikaa, kun lapsi väsyy jo niitä avatessaan. 

Läsnäolo on mielestäni se lahjoja tärkeämpi asia. Se millainen tunnelma siellä katon alla on. Se mitä minä haluan viimeiseen asti muistaa, on antaa omaa aikaani lapselle. Niiden lahjapakettien lisäksi. Helppohan se on ostaa kolmekymmentä pakettia, jos vain on rahaa, viihtyyhän lapsi niiden parissa varmasti monta viikkoa! Mutta loppujen lopuksi valtaosa niistä leluista, väittäisin ainakin, jää niiden parin mieluisimman varjoon, joita ollaan kaikista eniten toivottu. Tuplailo varmasti syntyy siitä, kun vanhemmat saa mukaan leikkiin tai uutta peliä pelaamaan.

Haluaisin myös, että lapseni oppisi arvostamaan muitakin, kuin lelulahjoja. Totta kai ne ovat ymmärrettävästi niitä mieluisimpia, mutta mielestäni pehmeitäkin paketteja saa ja pitää olla. Sekä niitä tarpeellisia juttuja. 

En koskaan halua mennä siihen, että suunnittelisin lahjaostoksilleni osamaksuaikatauluja ja makselisin niitä pitkälle seuraavaa vuotta. Sellainen aiheuttaa stressiä ainakin itselleni ja hyvä, leppoista joulumieli kyllä voisi loistaa poissaolollaan. Olemme olleet melko samoilla linjoilla molemmat sen suhteen, että pysytään maltillisena lapsen joululahjaostoksilla. Paketteja tulee kuitenkin vielä sukulaisilta ja lopulta aattona se määrä kasvaakin yllättäen suureksi. Vielä tulevana jouluna tyttö ei vielä juhlaa ymmärrä, mutta varmasti osaa jo osallistua lahjojen avaamiseen ja iloista uusista leluista. Kunhan leikki-ikään kasvetaan ja tyttö osaa itse toivoa lahjoja, hän saa miettiä muutaman mieluisimman lelun, jotka käärimme pakettiin. Lisäksi sitten pienempiä juttuja, vaatetta, kirja ja mikä mukavampi tapa viettää joulupyhinä aikaa, kuin lautapelit! Nykyään tuntuu, että lapset yhtä enemmän viihtyvät konsolipelien ja tablettien ruudussa kiinni, mutta mielestäni vanhojen, kunnon lautapelien ei kuulu kuolla sukupuuttoon! Näihin kun vielä lisätään sukulaisten paketit, helpostihan niitä lahjoja kertyy jo avattavaksi. Mielestäni kymmenestä viiteentoista pakettia olisi kohtuullinen määrä lapselle, ottaen lukuun myös sukulaisten lahjat. En tiedä, tuleeko tämä meilläkään toteutumaan, vai meneekö luku pahasti yli. Viime hetkellä kun tulee mieleen kaikkea "tarpeellista" ja pieniäkin juttuja, kuten sukkahousuja ja sukkia tulee käärittyä pakettiin. Jos nyt otetaan huomioon vain ne lelulahjat ja "kovat" paketit, kuulostaisi luku viidestä seitsemään aika kohtuulliselta. 

Yleensä olen perheen aikuisillekin ostanut muutaman paketin, mutta monesti niiden miettiminen on vaikeaa. Haluaisi ostaa jonkun lahjan, mistä on oikeasti iloa, eikä sellaista, mikä unohtuu kaapin perukoille. Itse ilahdun jos paketeista löytyy ihan perusasioita, kuten oloasua, kirja, kosmetiikkaa, pussilakanasetti tai vaikka jotain sisustusjuttuja. Lahjakortti on myös mielestäni aikuisille helppo valinta, johonkin vaatekauppaan tai vaikkapa kampaajalle. Tonin kanssa olemme myös aina muutaman lahjan toisillemme ostaneet ja tulevana jouluna hänellä on myös kolmikymppiset edessä. Olemme ajatelleet vähän pienentää tuota joululahjabudjettia, koska ei siinäkään oikein ole järkeä, että kaikki veronpalautusrahat palaa joululahjoihin, voisihan siitä siivun laittaa vaikka säästöön ulkomaanmatkaa varten tai säästää johonkin yhteiseen, isompaan juttuun.


Mikä sinun mielestäsi on sopiva määrä paketteja lapselle? Ostatko lahjoja aikuisille?

4 kommenttia

 1. Mä stressaan jo valmiiksi joulua ja juuri tota lahjamäärää! Ei meille mahdu enempää!! :DD Me ei osteta lapsille kuin yhdet omat lahjat ja yksi yhteinen. Mutta mä tiedän että mummit ja mummot ja mummut sekä kummit ostaa ihan varmasti lahjoja myös. Eniten päänvaivaa mulle aiheuttaa juuri se, että monesti paketeista paljastuu ns. ylimääräistä eli jotain turhaa pientä tilpehööriä joka vaan lojuu ympäri kämppää myöhemmin. Mutta kun en vaan ehtaa mummoille sanoa että "hei, tuotte joko lakanat tai pikkuauton tai sitte ette mitään" :D Mun mielestä lapsille saisi riittää juuri se 5 lelupakettia per lapsi, joista kaikki olisi oikeasti mieluisia ja toivottuja. Eihän silloin enempää tarvitsisikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, meilläkin täytyy ehkä vähän karsia noita vauvaleluja jo pois, että saadaan tilaa lelulaatikoihin kun tuntuu että kaikki on jo nyt ääriään myöten täynnä. :D

   Poista
 2. Meillä ostetaan lahjoja niin lapsille kuin aikuisillekin. Lapsille useampi, aikuisille vähemmän, mutta kalliimpaa.

  Meidän perheessä yritetään ostaa lahjoja, jotka ovat käytännöllisiä ja joita oikeasti tarvitaan/lahjan saaja toivoo. Usein ne uudet kännykät, tietokoneet tms. isommat ostetaan jouluksi jos uudelle on tarvetta. Lahjoja ostetaan myös rahatilanteen mukaan eikä tosiaan millään luotoilla tms. ostella.

  Lapsi on vasta 2v. joten ei mielestäni kauheasti lahjoja tarvitse, mutta luulen, että niitä tuppaa kertymään, kun on monta ostajaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä se taitaa mennä, viime hetkellä huomaa käärivänsä vielä sen ja sen pakettiin ja lahjoja onkin kertynyt melkoinen läjä kun mummut ja täditkin tuovat lahjat. :D

   Poista

Kiitos kommentistasi <3