Kaksplus.fi

Imetyksestä luopumisen aika


 Imetys, enpä koskaan osannut arvata kuinka paljon tuo pitää oikeasti sisällään. Ajattelin joskus, että imettäisin vuoden ikään asti, mutta tässä se on jo lipsunut yli puoleentoista. Todella moni on ihmetellyt, kun olen kertonut lapseni tankkaavan vielä tissiä. Se on tuntunut olevan tytölle hyvin tärkeä juttu, eikä hän ole vielä ollut valmis siitä luopumaan. Enkä ole kokenut itse niin tärkeäksi siitä päästä eroon, että olisin halunnut ryhtyä ns. väkisin vieroittamaan, haluaisin sen tapahtuvan suhteellisen luonnollisesti. Nyt kuitenkin tuntuu, että pikkuhiljaa haluaisin saatella imetystaipaleemme loppuun. Tuntuu, että yöt ovat kärsineet imetyksen takia, tyttö ei vieläkään nuku öitä heräilemättä, vaikka vuoden iässä olemmekin karsineet yöimetyksiä pois. Nyt ollaan kuitenkin otettu senkin asian kanssa reilusti takapakkia ja yöt ovat yhtä heräilyä ja jossakin vaiheessa olin liian väsynyt kuunnellakseni itkua tuntitolkulla, joten tissi eksyi suuhun. Ja se ei ainakaan helpottanut asiaa, vaan seuraavina öinä heräilyjä olikin taas enemmän ja tissiä vaadittiin kovemmin. Nämä heräilyt alkoivat niihin aikoihin, kun päivällä imetyskertoja vähennettiin ja monesti olin illan töissä, joten se on varmasti osasyy. Lisäksi flunssa ja useampi samaan aikaan puhkeava hammas, joten onhan siinä syitä kerrakseen.

Kesällä jo ajattelimme, että aloittaisimme vieroituksen joulun tienoilla. Ajan huvetessa alkoi kuitenkin mietityttää. Onhan tämä ainutlaatuista aikaa ja jotenkin taaperosta tulee ajatuksissani "iso" tyttö imetyksen päättyessä. Eihän noita fiiliksiä oikein voi kuvailla, toisaalta hyvin haikeaa, mutta toisaalta taas kaikki varmasti on huomattavasti helpompaa, kun tissi ei ole mukana kuvioissa. Ehkä joskus saamme nauttia taas katkeamattomista yöunistakin.

Töihin palattuani imetyskerrat luonnollisesti vähenivät ja aluksi taapero oli kiukkuisena vailla tissiä heti, kun ilmestyin näköpiiriin. Ennen joulua tosiaan päätimme, että nyt alamme oikeasti tehdä jotain vieroittamisen eteen. Aluksi päätimme, että yritämme pitää päivällä imetyskerrat minimissä. Alku meni vaihtelevalla menestyksellä, välillä tyttö repi kaula-aukkoani heti kun istuin alas ja tuli pieni "tylsä" hetki, mutta nyt heräsin huomaamaan, että tällaista ei enää ole vähään aikaan ollut. Yritin vain saada hänen huomionsa aina muualle ja kertoa, että tissiä saa vasta päikkäreille mentäessä/illalla. Nykyisin taapero ei ole ollut  vailla tissiä, muuten kuin nukahtamistilanteissa ja yöllä. Eli tällä hetkellä tissi on kuvioissa päivällä vain päikkäreille mentäessä, paitsi jos nukutan tytön vaunuihin, saatan illalla huomata, etten ole imettänyt päivällä kertaakaan.

Päiväimetykset ovat siis jääneet melko kivuttomasti pois. Haasteellisimmat hetket vieroituksessa tulevat olemaan pian edessä, kun öihin tulee muutos. Täytynee lähteä siitä, että karsimme ensin kertoja siihen yhteen ainoaan aikaiseen aamuimetykseen. Ajatus olisi edetä kuitenkin pikkuhiljaa ja lapsentahtisesti, vaikka uskon että yöllä joudumme vielä itkuakin kuulemaan. Kunhan ensin pääsisimme siihen kolmeen imetyskertaan, ilta-, aamu ja mahdolliseen päiväunitissiin, karsitaan sitten yksi kerrallaan kertoja pois. Palaillaan asiaan, kunhan on väliaikatietoja mitä päivittää!Minkä ikäisenä siellä on lopetettu imetys ja kuinka se sujui? :)
  

4 kommenttia

 1. Me lopetettiin imetys esikoisen aikaan 9kk iässä. Lopetin tuolloin, koska sain silloin kolmannen kerran kivuliaan rintatulehduksen ja ajattelin, että tuohon ikään mennessä oli muutenkin riittävän pitkä imetystaival takana. Nyt olen ajatellut, että jos vain rintamaitoa riittää, imetän vuoden ikään saakka. Siitä mikä on riittävän pitkä aika imetykselle ollaan varmasti montaa mieltä, mutta sen jokainen määrittää pikkuisensa kanssa itse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kylläpä siellä on ollut ikävä riesa kun noin monta tulehdusta on tullut! :( Se on tosiaan kyllä jokaisen oma päätös ja yksilöllinen juttu, imettääkö sitten puoli vuotta vai kolme (tai ei imetä ollenkaan) ja minustakin on tuntunut, että täytyy joskus "selitellä" sitä, että imettää vielä puolitoistavuotiasta, kun kohtaa kummastuneita reaktioita. :D

   Poista
 2. Miksei voi kummastella? Tämähän on ihan jargonia, että saa selitellä ym. Kaikkeahan saa elämässä selitellä, mutta jostain syystä tuoreet äidit vaan kokevat sen itse "erikoisena" juttuna ja esittelevät asiaa kummallisuutena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein ymmärtänyt tämän pointtia. Saahan sitä kummastella, en mitenkään sillä sanonut, eikä kukaan mitenkään negatiivisessa mielessä ole asiaa ihmetellyt. Tuntuu vain hassulta, että imetyksen oletetaan aina loppuvan tasan siihen yhteen ikävuoteen, vaikka WHO suosittelee jatkamaan jopa kaksivuotiaaksi.

   Poista

Kiitos kommentistasi <3